PRZYGOTOWANIE:
1. Zalewamy płatki jaglane wrzątkiem do poziomu aż płatki będą przykryte wodą i odstawiamy
na 10 minut.
2. Wbijamy do miski jajka, białka jaj, następnie dodajemy Skyr, słodzik rozpuszczony w małej
ilości wody, aromat do ciasta i napęczniałe płatki jaglane. Dolewamy trochę wody aby łatwo
się blendowało, i blendujemy.
3. Do masy dodajemy pokrojone owoce.
4. Masę wlewamy do silikonowych foremek.
5. Mieszamy odżywkę białkową w jogurcie naturalnym do uzyskania jednolitej polewy.
Polewę możemy wlać do naczynia przed pieczeniem, aby uzyskać „niejednolitą” teksturę
sernika, lub polać na upieczony już sernik.
6. Jeśli makro pozwala możemy posmarować z wierzchu masłem orzechowym.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA PODANEJ PORCJI:
Węglowodany 73g
Tłuszcz 19g
Białko 52g
Błonnik 7g
Wartość energetyczna:
685KCAL
SKŁADNIKI:
1 jajko L
70g białek jaj (2szt z jajka L)
150g jabłka i borówek
*Można użyć inne świeże owoce, mogą też być rodzynki. Ja mieszam z ciastem 100g
jabłka a na
wierzch kładę borówki
150g Skyr naturalny
60g płatki jaglane błyskawiczne
15g masło orzechowe
80g jogurt naturalny
10g WPC waniliowe
Aromat do ciasta, proszek do pieczenia, słodzik