PRZYGOTOWANIE:
1. Zalewamy płatki jaglane wrzątkiem do poziomu aż płatki będą przykryte wodą i odstawiamy na 10 minut.
2. Wbijamy do miski jajka, białka jaj, następnie dodajemy Twaróg, słodzik rozpuszczony w małej ilości wody, aromat do ciasta i napęczniałe płatki jaglane. Dolewamy trochę wody aby łatwo się blendowało, i blendujemy.
3. Masę wlewamy do naczynia żaroodpornego.
4. Do naczynia z masą dodajemy pokrojone owoce.
5. Mieszamy odżywkę białkową w jogurcie naturalnym do uzyskania jednolitej polewy.
6. Polewę możemy wlać do naczynia przed pieczeniem, aby uzyskać „niejednolitą” teksturę sernika, lub polać na upieczony już sernik.
7. Jeśli makro pozwala możemy posmarować z wierzchu masłem orzechowym.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA PODANEJ PORCJI:
Węglowodany 71g
Tłuszcz 19g
Białko 49g
Błonnik 7g
Wartość energetyczna:
672 KCAL
SKŁADMIKI:
1 jajko L
150g jabłka i borówek
*Można użyć inne świeże owoce, mogą też być rodzynki. Ja mieszam z ciastem 100g jabłka a na wierzch kładę borówki
125g Twaróg Chudy
60g płatki jaglane błyskawiczne
15g masło orzechowe
80g jogurt naturalny
10g WPC waniliowe
Aromat do ciasta, proszek do pieczenia, słodzik