WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA PODANEJ PORCJI:
Węglowodany: 88g
Tłuszcz: 10g
Białko: 48g
Błonnik: 1g
Wartość energetyczna:
636 KCAL
SKŁADNIKI:
100g makaron ryżowy
150g passata pomidorowa
150g udziec wołowy mielony
30g ser piórko
5g oliwa z oliwek
Przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią kamis, papryka słodka.
Warto dodać jakieś warzywa wg własnego uznania, np. papryka, pieczarki, cebula, marchew.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mielimy udziec wołowy lub inną chudą wołowinę w maszynce do mielenia mięsa, lub kupujemy zmielone.
2. Psikamy patelnie sprayem do smażenia.
mielony udziec wołowy lub inną chudą wołowinę smażymy na małym ogniu.
3. Na osobnej patelni możemy dusić warzywa które chcemy dodać, w moim przypadku jest to np. papryka i cebula, a czasami marchew czy pieczarki.
4. Makaron ryżowy gotujemy przez 6-8 minut w osolonej wodzie.
Trzemy ser piórko na tarce.
5. Podgrzewamy passatę, dodajemy do niej przyprawę pomidory suszone z bazylią i czosnkiem oraz paprykę słodką.
6. Odcedzamy makaron i wykładamy na talerz. dajemy na górę sos, warzywa, mięso i ser.